MOTOSİKLET EĞİTİMİ BİTMEYEN SÜREÇTİR.

  1. Binerken soldaki direksiyonu sağa yani ters tarafa doğru çevirin, ayağınızı ata biniyormuş gibi geriye doğru atın, ve diğer tarafa geçirerek kolayca binin. Bu şekilde bindiğinizde sağda olan ayağınızla motoru diğer tarafa kolayca indirir ve sürüş pozisyonuna kusursuzca geçebilirsiniz.
  2. Gidonu çevirmek için oturuş pozisyonunuzu iyi ayarlayın, yani kollar hafif kırık olacak şekilde motosikletinize oturun. Kollarınızı kolay hareket ettirebiliyorsanız ve motosiklet gidonunu, direksiyonunu  rahatça sağa sola çevirebiliyorsanız, doğru oturuş, doğru kol ve el vaziyetini almışsınız demektir.
  3. Doğru oturuş pozisyonunda oturduğunuzda dönüşlerinizde kolay olacaktır. Baktığınız yere daha kolay döndüğünüzü zaten biliyor olmalısınız. Bakmadığınız yere dönerken zorlanırsınız.
  4. Durma pozisyonunuz frenle tamamen durduktan sonra ayağınızı yere basmak olmalı. Frenleme bitmeden motosiklet tamamen durmadan ayağı yere koymak ayağınızı incinmesine, kırılmasına ve denge kaybına neden olacağını bilmelisiniz.
  5. Kafanızın sabit olması ve her zaman gideceğiniz yere bakması çok önemlidir. Yavaş sürüş deneyimi yaparak gözlerinizle takip ettiğiniz yatay çizgiyi hiçbir zaman bozmamanız sürüş güvenliği ve kaza yapmama bakımından önemlidir.
  6. Sekiz çizme eğitimlerini biliyorsunuzdur, o eğitimleri yeri geldikçe yapmanız uzun yolculuklara çıkmadan önce yeniden iyi bir alışma süreci ve seyahatinizde yaşayacağınız sorunları en aza indirgeyecektir.
  7. Ağırlık transferini nasıl kullanacağınızı zaman içinde öğrenebilirsiniz; kısaca ağırlığınızı farklı bir yere verdiğinizde motorun dengesinin tamamen değişeceğini bilmenizde yarar var. Bu detay motosiklet kullanıcısına göre değişir, motor tipine göre değişir. Bunu gidon, direksiyon ile yapmanız, kontra kullanmanız ise ağırlık dengesini bozmanızı engelleyecek ve kaza yapmamanızı sağlayacaktır.
  8. Hep iki parmakla frenleme yapıyoruz, dört parmakla frenleme yapan çok azdır. Eğer dört parmakla frenleme yaparsanız daha kısa sürede daha etkili şekilde durabildiğinizi göreceksiniz.
  9. Frenlemede ön ve arka fren eşitlemesi yapmak daha dengeli durmanızı sağlayacaktır. Bunu zaten biliyorsunuz. Ama fren yaparken burun kıvırmak sizi kazaya, devrilmeye götürecektir, kaza yapma riskinizi 4 kez arttıracaktır. Bunu bir kenara not edin.

Bir çok sürüş eğitim şekli ve tarifi var, biz az bilinenleri deneyimsiz sürücülerle paylaşmaya çalıştık. Umarız bu yazımız yararlı olur, iyi sürüşler